Mikä Fume on?

Kertoja_muokattu

Fume on mobiilipeli, jonka tarkoitus on tukea tupakoimattomuutta ja kykyä sanoa ”ei” tupakkatuotteille. Fume tarjoaa tietoa tupakkatuotteista ja pyrkii edistämään ymmärrystä niiden käytön seurauksista uudenlaisella ja hauskalla tavalla. Peliä voi pelata itsenäisesti tai sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi koulussa osana tupakkaan liittyvää terveysohjausta ja aiheesta keskustelun pohjana.

Fumessa pelaaja saa tarkasteltavakseen savukkeiden ja nuuskaamisen seurauksia sekä tupakoimattomuuden positiivisia puolia seitsemän eri minipelin kautta. Fumen minipelit kattavat mm. savukkeiden ja nuuskan vaikutuksia fyysiseen kuntoon, terveyteen ja ympäristöön, kavereilta tulevaa painetta sekä tupakoinnin kustannuksia. Minipelien lisäksi pelin aloitusnäytöltä löytyy aiheisiin liittyviä tietoiskuja.

Fumessa tupakkaan liittyviä aiheita lähestytään hauskalla ja humoristisella otteella faktoihin pohjautuen. Peli on nopeatempoinen ja jo alle 10 minuutissa ehtii tutustumaan hyvin pelin sisältöön. Peliin voi kuitenkin palata uudelleen ja yrittää päihittää aiemman piste-ennätyksensä.

Fume on tarkoitettu ensisijaisesti 10-13 -vuotiaille ja sen voi ladata mobiililaitteille maksutta eri mobiilikaupoista. Peli on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Fumea on kehitetty yhdessä nuorten, Turun yliopiston Conneted Health UTU -tutkimusryhmän sekä NordicEdu– (vuoteen 2020 asti) ja Hehto-pelifirmojen (vuodesta 2021 alkaen) kesken. Fumea on kehitetty osana Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta valmistunutta väitöstutkimusta ja projektia NO! To smoking sekä jatkokehitetty osana meneillään olevaa väitöstutkimusta. Pelin omistaa Turun yliopisto.

Fume on mukana Terveyskylä.fi:n Nuortentalon suosittelemien sovellusten joukossa.

Haluatko lisää tietoa Fumesta?

Ota yhteyttä/contact:

Johanna Nyman
TtM, tohtorikoulutettava
Hoitotieteen laitos/Department of Nursing Science
Turun yliopisto/University of Turku, Finland
s-posti/e-mail: johanna.nyman(a)utu.fi